Дейност

Header

Старозагорци са щастливи от факта, че Борис Христов се интересуваше живо от всичко, което се случваше в древна и винаги нова Стара Загора.

Този интерес има и друга, емоционална подплата. Бащата на великия българин – Кирил Христов в младите си години и по-точно няколко месеца на 1903 г. Лелята на Борис Христов - Олга Христова, тук е създала семейство и отгледала челяд. Тук е преминал нейният професионален път като учителка по френски език и математика. Неговият брат Николай, не веднъж е гостувал на леля си.

Не на последно място – Стара Загора беше единствения град в България, който официално покани Борис Христов да пее на Старозагорска сцена. За съжаление, поканата не се реализира, не по негова вина! Но след много години все пак той беше гост на Стара Загора – през юни 1985 г. Едно гостуване, което остави незабравими впечатления и спомени, които топлеха неговото чувствително сърце до края на земните му дни! Всичко това дава и своята предпоставка за

ДЕЙНОСТТА

на Музикалното общество „Борис Христов” в Стара Загора

В този смисъл тя е в синхрон с изискването на статута на Обществото (Чл.2 (1)) „Да съхрани паметта за човека, великия българин и гениален оперен артист Борис Христов”!

Чрез вечерите „С изкуството на Борис Христов” Старозагорци имат възможност да видят и чуят всичко известно (и не дотам) от огромното творческо наследство на Борис Христов.

Почти всеки месец, осем пъти в годината (колкото е продължителността на сезона на обществото) вече четиринадесет години старозагорци се вълнуват и изпитват истинска наслада от съприкосновението си с недостижимото изкуство на техния любимец.

За подобни изяви със свои програми музикалното общество е канено и извън Стара Загора – както в областта, така и в градовете Варна, София, Пловдив.

Освен представяне на живота и делото на Борис Христов, Музикалното общество прави това и за други български и най-вече старозагорски певци, разнасяли и разнасящи българската слава и гордост на България по света.

Провеждани са и ще се провеждат „Вечери с изкуството на Анна Томова-Синтова, на Веселина Кацарова – любимки на Старозагорци и техни горещи почитатели и доброжелатели.

boris1

 

Медиите – електронни и печатни и национални винаги са проявявали интерес към дейността на Музикалното общество „Борис Христов” . Професионално и сърцато за отразявали и пропагандирали неговата дейност.

Друг раздел от дейността на Музикалното общество и неговото ръководство е изследователската!

Може да прозвучи малко нескромно и попресилено. Но как да се нарече стремежът му да обогати своя фонд от записи-аудио и видео; как да се нарече стремежът да се открият неизвестни за широката публика и други прояви на необхватната личност, какъвто е Борис Христов ?! Да се набавят за един бъдещ музей лични вещи на гениалния артист? Благодарение на архиварската пристрастеност на д-р Нино Луканов беше издадена и книгата: „Борис Христов – незабравими мигове от едно приятелство”

Бяха издирени и съхранени киноматериали, неизползвани по една или друга причина, във филмите за Борис Христов, създадени преди много години във студия „Екран” на БНТ.

Музикалното общество е в най-тясно сътрудничество с фондация „Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”.

Една от престижните награди на този конкурс е наградата на Музикално общество „Борис Христов” Стара Загора.

Желанието на ръководството на Музикалното общество „Борис Христов” – Стара Загора е този уеб сайт да представи възможност и на стотиците хиляди българи, намерили своята перспектива, своето професионално, материално и социално реализиране в чужбина, близка и далечна, да се докоснат до личността и недостижимото изкуство на своя велик сънародник.

Когато чуете записите на гениално изградените от Борис Христов образи от оперната класика, когато прочетете написаното за него, дори когато чуете неговото разтърсващо душата човешка изпълнения на „Многая лета” вие ще се почуствате още по-горди, че сте част от тази България, името на която вървеше винаги пред ореолното име на този гениален артист и велик българин!

Повече от четиридесет години неговото недостижимо изкуство взривяваше емоциите, отприщваше възторжените реакции на милионите негови почитатели по света! Това дава импулс на членовете на Музикалното общество и неговото ръководство да работят с несекваща жар и отговорност, така че пътеката към паметта на този велик син на България никога да не се покрие с трева!

Това, макар и по косвен път, дава сили на г-жа Франка Христова де Ренсис, съпругата на Борис Христов, да поддържа връзка с България, да намира морална опора в своята самота.

Впрочем, по предложение на Общото събрание на 25 октомври 1995 г. тя единодушно беше избрана за Почетен Председател на Музикалното общество „Борис Христов” – Стара Загора.

И макар всичко да се върши на доброволни начала: присъствието на приятелите и почитателите на Борис Христов в Стара Загора и извън нея на вечерите „С изкуството на Борис Христов” да е безплатно, макар да имаме не обикновени „спомоществуватели”, а хора, съпричастни към това, което се върши в културната „ниша” заета от музикалното общество като:

Община Стара Загора

Регионална библиотека „Захари Княжески”

Литера Принт АД

Търговско-промишлена палата – Стара Загора

Обществен дарителски фонд – Стара Загора

НАОП "Юрий Гагарин"

Фото „Алекс”

и други институции и личности, все пак са нужни финансови и материални средства.

Една от важните задачи в близко бъдеще е да използваме киноматериалите, за които стана дума по-горе и да направим един завършен и любопитен филм за Борис Христов – изцяло дело на Стара Загора, но за използване от всички негови приятели и почитатели в България и по света.

Стимул в това отношение е и факта, че един от операторите на филмите за Борис Христов изяви готовност да помогне за реализация на тази идея.

Затова бихме приели с благодарност и най-щедрите, и най-скромните дарения от всички българи – родолюбци, независимо дали живеят и се трудят в България или далече от нейните предели: на всички приятели и почитатели на Борис Христов!

Д-р Нино Луканов

Председател на Музикално общество „Борис Христов” Стара Загора - България


Банкова сметка за дарения: /за всички валути/

Гражданско дружество "Борис Христов"

UniCredit Bulbank

BG47UNCR76301075594952

BIC UNCRBGSF

boris hristov11

Кой е онлайн?

В момента има 20  гости и няма потребители и в сайта