Учредяване

Header

През 1994 година предстоеше честване на 80 годишнината от рождението на великия българин и гениален оперен артист Борис Христов. Годишнина, която за най-дълбоко съжаление той не можа приживе да чества!

По този повод се събраха група негови приятели и почитатели, все известни личности като:

Любен Живков – по професия адвокат. През последните години на своята трудова дейност- секретар на Българската хорова капела „Светослав Обретенов”-Пламен Картагов-оперен режисьор, пръв Директор на Българската академия за Култура и изкуство в Рим. По-късно и директор на Националната опера в София

Проф. Атанас Божков – изкуствовед, известен у нас и в чужбина.

Георги Данаилов – писател и драматург

Пламен Джуров – диригент и секретар на фондация Международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов”

и  РЕШИХА ДА УЧРЕДЯТ МУЗИКАЛНО ОБЩЕСТВО "БОРИС ХРИСТОВ". Основна негова задача е да съхрани за поколенията паметта за човека, великия българин и гениален оперен артист Борис Христов.

Като за всяка организация с идеална цел е изработен и приет статут и други документи, необходими за нормалната и работа.

По тяхно предложение бяха учредени подобни общества в градовете Пловдив, Стара Загора, Варна. С дейност на „приливи и отливи” те съществуват и до днес.

Музикалното общество „Борис Христов” беше учредено в Стара Загора на 19 март 1994 г.


ПРОТОКОЛ № 1

Днес, 19.03.1994 г. се проведе учредително събрание на музикално общество „Борис Христов”, гр. Стара Загора. На събранието, открито и ръководено от д-р Нино Луканов присъстваха двадесет души. Всички с удовлетворение приеха целите и задачите на Музикалното общество и изявиха пълна готовност и желание да допринесат с дейността си за популяризиране и увековечаване паметта и делото на великия оперен артист и най-достоен българин Борис Христов, който години наред беше свързан и със Стара Загора.

Беше избрано и ръководство в състав:

  1. Д-р Нино Луканов – Председател;
  2. Никола Кутин – зам. председател;
  3. Борис Хаджипетков – секретар-касиер.

Протоколирал: Борис Хаджипетков

19.03.1994г.

Забележка: По-късно списъкът на учредителите беше значително увеличен. Това бяха все известни старозагорци - музиканти, артисти, писатели, журналисти, общественици.


За по-любопитните – оригиналните документи, както и всичко свързано с дейността на Музикалното общество „Борис Христов” може да се види в Регионалния исторически музей – фонд „Борис Христов” в Стара Загора.

Беше приет и Статут на дружеството.

boris hristov11

Кой е онлайн?

В момента има 34  гости и няма потребители и в сайта